Επιστροφή στα άρθρα

Η εργασία για πολλές ώρες αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Την επόμενη φορά που η διαίσθησή σου λέει ότι το στρες της δουλειάς σε «σκοτώνει», άκουσέ την και μείωσε τους ρυθμούς σου. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που εργάζονται πολλές ώρες για χρόνια, έχουν μεγάλες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η εργασία για πολλές ώρες αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Την επόμενη φορά που η διαίσθησή σου λέει ότι το στρες της δουλειάς σε «σκοτώνει», άκουσέ την και μείωσε τους ρυθμούς σου. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που εργάζονται πολλές ώρες για χρόνια, έχουν μεγάλες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο. Η εργασία για πολλές ώρες τη μέρα (10 ώρες και παραπάνω) σχετίστηκε με αύξηση 29% περισσότερων πιθανοτήτων σε σχέση με το γενικό πληθυσμό για να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο αυτό το άτομο. Κι όταν αυτό το άτομο εργάζεται για πολλές ώρες, πάνω από μια δεκαετία, αυτό το ποσοστό ανεβαίνει στο 45%!

Για αυτά τα αυξημένα ποσοστά ευθύνεται φυσικά το στρες της δουλειάς, αλλά και η έλλειψη ελεύθερου χρόνου για να ασχοληθεί κάποιος με άλλα πράγματα που τον χαλαρώνουν.

Επίσης σε αυτά τα άτομα η φυσική γήρανση έρχεται νωρίτερα και δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ αντρών και γυναικών. Ο μηχανισμός που επέρχεται το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ο εξής: το υψηλό στρες κάνει το σώμα να παράγει αδρεναλίνη κι άλλες ορμόνες, οι οποίες αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και το φόρτο στην καρδιά, τα αγγεία καταπονούνται από την πίεση, κι αυξάνεται η πιθανότητα για εμφάνιση ανωμαλίας στον καρδιακό ρυθμό, την κολπική μαρμαρυγή, η οποία αποτελεί μια συχνή αιτία εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Φυσικά δεν μπορούμε να παρατήσουμε τις δουλειές μας και να μην είμαστε σε θέση να πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας. Όμως μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου που έχει σχέση με πολλές ώρες εργασίας, με το να κοιμόμαστε καλά κι επαρκώς τις νύχτες, να τρώμε ένα υγιεινό πρωινό, και να κάνουμε όσο πιο πολλά διαλλείματα μπορούμε μες την ημέρα από τη δουλειά, ώστε να ξεκουραζόμαστε και να διαλογιζόμαστε κάπου ήσυχα.

Σχετικό link για το άρθρο:


Ψυχιατρικά Νέα
Ιατρείο
Ντούρος Ι. Βασίλειος

: Π.Π. Γερμανού 28 Θεσ/νίκη, Τ.Κ. 546 22

: 2310 271131-6977 207442

: Δευτέρα - Πέμπτη 18:00 - 21:30
(Δέχεται κατόπιν ραντεβού)

: billydou-1@hotmail.com
flxdplayer