Επιστροφή στα άρθρα

Η χρήση ινδικής κάνναβης (ή μαριχουάνας) προκαλεί σχιζοφρένεια ;

Είναι σαφώς αποδεδειγμένο πια ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης σχιζοφρένειας στους χρήστες ινδικής κάνναβης είναι 300% πάνω από το ποσοστό εμφάνισης στο γενικό πληθυσμό.

Η χρήση ινδικής κάνναβης (ή μαριχουάνας) προκαλεί σχιζοφρένεια ;

Είναι σαφώς αποδεδειγμένο πια ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης σχιζοφρένειας στους χρήστες ινδικής κάνναβης είναι 300% πάνω από το ποσοστό εμφάνισης στο γενικό πληθυσμό.

Αυτό που παραμένει ασαφές είναι αν αυτή η αυξημένη συχνότητα οφείλεται στη χρήση αυτή κάθε αυτή ή οι ασθενείς που πρόκειται να αναπτύξουν σχιζοφρένεια έχουν μια τάση περισσότερη για χρήση κάνναβης από ότι οι υπόλοιποι.

Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα δείχνουν μια αιτιολογική σχέση, δηλαδή ότι η τακτική χρήση κάνναβης οδηγεί στην ανάπτυξη σχιζοφρένειας. Η υπόθεση εξάντλησης της ανανδαμίδης (anandamide-depletion hypothesis) το εξηγεί αυτό.

Το ανανταμίδιο είναι ένα κανναβινοειδές που παράγεται από το σώμα. Η ένωση πήρε το όνομά της από τη σανσκριτική λέξη ananda, που σημαίνει ευδαιμονία.

Το ανανταμίδιο έχει εκτεταμένες επιδράσεις στο σώμα επειδή αλληλεπιδρά με το ενδοκανναβινοειδές σύστημα. Η Anandamide διαδραματίζει ένα ρόλο στην ικανοποίηση, τη διάθεση, την όρεξη, την ανακούφιση του πόνου και την αναπαραγωγή, μεταξύ και πολλών άλλων λειτουργιών. Τα επίπεδά της ανεβαίνουν όταν υπάρχει φλεγμονή του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), στα πλαίσια της καταπολέμησης της φλεγμονής. Η φλεγμονή του ΚΝΣ με τη σειρά της συσχετίζεται σύμφωνα με πολλές ψυχιατρικές έρευνες με την εμμένουσα ψύχωση. Η ανανταμίδη ως φυσικό αντιφλεγμονώδες του εγκεφάλου συμβάλει στο να μην εξελιχθεί η φλεγμονή σε ψύχωση.

Οι υποδοχείς και τα ένζυμα παραγωγής της ανανταμίδης είναι μειωμένα σε σχιζοφρενείς ασθενείς. Η συχνή χρήση κάνναβης εντείνει αυτές τις μειώσεις, κι επιπλέον προκαλεί την παραγωγή ενζύμων καταστροφής της ανανδαμίδης. Επιπλέον φαίνεται ότι η παρατεταμένη πρόσληψη εξωγενών κανναβινοειδών (χασίς, μαριχουάνα), μειώνει την ικανότητα του σώματος να παράγει το κύριο ενδογενές κανναβινοειδές του, την ανανδαμίδη. Μειωμένη παραγωγή της κάνει τον εγκέφαλο πιο ευάλωτο κι ευαίσθητο σε φλεγμονώδεις προσβολές.

Σχετικό link για όλο το άρθρο:


Ψυχιατρικά Νέα
Ιατρείο
Ντούρος Ι. Βασίλειος

: Π.Π. Γερμανού 28 Θεσ/νίκη, Τ.Κ. 546 22

: 2310 271131-6977 207442

: Δευτέρα - Πέμπτη 18:00 - 21:30
(Δέχεται κατόπιν ραντεβού)

: billydou-1@hotmail.com
flxdplayer