Επιστροφή στα άρθρα

Ψυχιατρικά θέματα στην εμμηνόπαυση

Η συχνότητα εμφάνισης ψυχιατρικών συμπτωμάτων και διαταραχών είναι αυξημένος στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Ψυχιατρικά θέματα στην εμμηνόπαυση

Η συχνότητα εμφάνισης ψυχιατρικών συμπτωμάτων και διαταραχών είναι αυξημένος στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Η εμμηνόπαυση είναι μια περίοδος μεταβατική στη ζωή μιας γυναίκας κατά την οποία οι γυναίκες βιώνουν πολλά σωματικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανωμένων αγγειοκινητικών συμπτωμάτων (νυχτερινοί ιδρώτες και εξάψεις), σεξουαλικής φύσης συμπτώματα, και δυσκολίες στον ύπνο. Καταθλιπτικά συμπτώματα προκύπτουν συχνά κατά την εμμηνόπαυση και ψυχωτικά συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν.

Τα οιστρογόνα παίζουν ρόλο στις ψυχικές παθήσεις στη ζωή μιας γυναίκας. Στην εμμηνόπαυση τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων συσχετίζονται με συναισθηματικές διαταραχές, ψυχοσωματικά και ψυχωτικά συμπτώματα. Έτσι θα πρέπει οι ψυχίατροι να ζυγίσουν το κόστος-όφελος από έναν συνδυασμό ορμονοθεραπείας και ψυχιατρικής θεραπείας. Κατά τα άλλα η αντικαταθλιπτική θεραπεία της εμμηνόπαυσης δε διαφέρει από την αντίστοιχη θεραπεία στις άλλες φάσεις της ζωής μιας γυναίκας, τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα επίσης βοηθούν στα σωματικά αγγειακά συμπτώματα, ενώ η ψυχοθεραπεία στοχεύει στο να διευκολύνει την προσαρμογή της γυναίκας σε αυτή τη μετάβαση και να τη βοηθήσει να αποδεχτεί τις αλλαγές και τις απώλειες.

Οι γυναίκες γενικά έχουν διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους σε σχέση με τους άντρες. Με την έναρξη των εμμήνων ρήσεων αρχίζει και ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης ψυχικών διαταραχών. Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν συναισθηματικές διαταραχές και στην εγκυμοσύνη και μετά τη λοχεία (1/4 με 1/7 των γυναικών, ανάλογα με τις μελέτες που έχουν γίνει, έχουν βιώσει επιλόχεια κατάθλιψη). Και μπαίνοντας στην εμμηνόπαυση υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης συναισθηματικών διαταραχών, ενώ οι γυναίκες μάλιστα που έχουν παλαιότερο ιστορικό τέτοιων παθήσεων κινδυνεύουν περισσότερο.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο pdf


Ψυχιατρικά Νέα
Ιατρείο
Ντούρος Ι. Βασίλειος

: Π.Π. Γερμανού 28 Θεσ/νίκη, Τ.Κ. 546 22

: 2310 271131-6977 207442

: Δευτέρα - Πέμπτη 18:00 - 21:30
(Δέχεται κατόπιν ραντεβού)

: billydou-1@hotmail.com
flxdplayer