Επιστροφή στα άρθρα

Άνοια και οργανικές ψυχικές νόσοι

Η άνοια είναι η νοσολογική οντότητα που χαρακτηρίζεται από διαταραχή μνήμης, εκτελεστικής λειτουργίας, προσανατολισμού, μεταβολής προσωπικότητας κρίσης και άλλων γνωστικών λειτουργιών, και πρόκειται για κατάσταση που τη συναντούμε σε πολλές παθήσεις όπου εμπλέκεται εγκεφαλική βλάβη ή δυσλειτουργία.

Άνοια και οργανικές ψυχικές νόσοι

Η άνοια είναι η νοσολογική οντότητα που χαρακτηρίζεται από διαταραχή μνήμης, εκτελεστικής λειτουργίας, προσανατολισμού, μεταβολής προσωπικότητας κρίσης και άλλων γνωστικών λειτουργιών, και πρόκειται για κατάσταση που τη συναντούμε σε πολλές παθήσεις όπου εμπλέκεται εγκεφαλική βλάβη ή δυσλειτουργία. Η συχνότερη άνοια είναι αυτή της νόσου Alzheimer, όμως την ομάδα αυτή συμπτωμάτων που τα αποκαλούμε «άνοια» τη συναντάμε και σε άλλες νόσους, όπως σε αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, στη νόσο Πάρκινσον, στη νόσο Χάντιγκτον, μετά από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κ.α.

Οι σύγχρονες φαρμακευτικές αγωγές αν και δε θεραπεύουν τη νόσο, ωστόσο καθυστερούν σημαντικά την επιδείνωση των συμπτωμάτων και βελτιώνουν τη λειτουργία του ασθενή για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Επίσης από εγκεφαλικές βλάβες που προκαλούνται από νοσήματα όπως τα προαναφερθείσα, αλλά κι από άλλα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, οι ενδοκρινοπάθειες, οι όγκοι, το AIDS, κ.α., προκαλούνται πολλές και ποικίλες ψυχικές διαταραχές, άμεσα σχετιζόμενες με την σωματική νόσο μέσα από βιοχημικές και ορμονικές επιδράσεις, όπως ψύχωση, κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, κ.α.


Ψυχιατρικά Νέα
Ιατρείο
Ντούρος Ι. Βασίλειος

: Π.Π. Γερμανού 28 Θεσ/νίκη, Τ.Κ. 546 22

: 2310 271131-6977 207442

: Δευτέρα - Πέμπτη 18:00 - 21:30
(Δέχεται κατόπιν ραντεβού)

: billydou-1@hotmail.com
flxdplayer