Επιστροφή στα άρθρα

Αγχώδεις, Σωματόμορφες Διαταραχές και Φοβίες

Η ψυχιατρική φροντίδα που παρέχεται στις ακόλουθες περιπτώσεις αφορά ενηλίκους 18 ετών και άνω. Η θεραπεία προσαρμόζεται στις ατομικές ανάγκες του καθενός και περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή συνδυασμό τους.

Αγχώδεις, Σωματόμορφες Διαταραχές και Φοβίες

Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα στη ζωή. Το έχουμε όταν είναι να πληρώσουμε φόρους ή να είμαστε στην ώρα μας σε ένα ραντεβού. Όταν όμως το άγχος είναι πολύ έντονο και κρατά μεγάλα χρονικά διαστήματα, συνοδευόμενο και από άλλα συμπτώματα, έχουμε τις Αγχώδεις Διαταραχές.

Οι συνηθέστερες είναι:

Οι αγχώδεις διαταραχές ποικίλουν , αλλά όλες προκαλούν δυσβάσταχτη ενόχληση και δυσανεξία, μία λάθος εκτίμηση ότι κάτι απειλητικό συμβαίνει, ή πρόκειται να συμβεί. Αυτές οι καταστάσεις περιορίζουν τον πάσχοντα, ο οποίος συχνά αποφεύγει καταστάσεις, μέρη και κοινωνικές συναναστροφές που μπορεί να επιδεινώσουν το άγχος του. Και μερικές φορές φτάνει σε σημείο να μην βγαίνει από το σπίτι του.

Ασχέτως αίτιας, οι αγχώδεις διαταραχές κάνουν τον εγκέφαλο να προκαλεί τα σωματικά συμπτώματα του φόβου (ή του άγχους). Αυτό το βλέπουμε κατά κόρον στις διαταραχές πανικού, όπου έχουμε εφίδρωση, τρόμο, πόνο στο στήθος , ταχυπαλμία, ζάλη και αίσθημα ότι κάτι κακό θα συμβεί.

Είτε προκαλούνται από έναν εξωτερικό παράγοντα, όπως ένα τραυματικό γεγονός , είτε από την βιολογία του κάθε ατόμου, οι αγχώδεις διαταραχές θεραπεύονται. Με ψυχοθεραπεία ή και φαρμακευτική αγωγή, οι πιο πολλοί πάσχοντες υπερνικούν ή διαχειρίζονται πολύ καλά τους φόβους τους και συνεχίζουν τη ζωή τους λειτουργικότατα.

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΓΧΩΔΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

Είναι πολύ συνηθισμένη αγχώδης διαταραχή και χαρακτηρίζεται από μη ρεαλιστική και υπερβολική ανησυχία και άγχος για πολλές καταστάσεις της καθημερινότητας.

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΑΝΙΚΟΥ

Οι ασθενείς με αυτή τη διαταραχή αναφέρουν διακριτές περιόδους έντονου τρόμου και δυσβάσταχτου φόβου επικείμενου κακού, με συνοδά σωματικά συμπτώματα όπως ταχυπαλμία, εφίδρωση, μυϊκό τρόμο, ζάλη, πόνο στο στήθος, μουδιάσματα κ.α.

ΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ – ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

Ξαφνικές, επαναλαμβανόμενες και επίμονες σκέψεις, παρορμήσεις ή φαντασιωτικές εικόνες, προκαλούν στον πάσχοντα έντονο άγχος και δυσφορία. Τα ανωτέρω μπορεί να συνοδεύονται από επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ή πράξεις, που το άτομο αισθάνεται υποχρεωμένο να κάνει, ώστε να ελαττωθεί το άγχος και η ανησυχία του.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΟΒΙΑ

Είναι ένας έντονος και επίμονος φόβος του πάσχοντα, ότι θα κριθεί, υποτιμηθεί ή ντροπιαστεί, σε συνθήκες κοινωνικής συναναστροφής από τους τριγύρω.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΦΟΒΙΕΣ

Υπερβολικός φόβος στην παρουσία ή στην προσμονή ενός συγκεκριμένου αντικειμένου ή κατάστασης, όπως ζώα, ύψη, αεροπλάνα, ανελκυστήρες, αίμα.

ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

Προκύπτει μετά από έκθεση του ατόμου σε ένα βίαιο τραυματικό γεγονός που συσχετίζεται με έντονο φόβο θανάτου ή και επαναβιώνεται ποικιλοτρόπως αργότερα.


Ψυχιατρικά Νέα
Ιατρείο
Ντούρος Ι. Βασίλειος

: Π.Π. Γερμανού 28 Θεσ/νίκη, Τ.Κ. 546 22

: 2310 271131-6977 207442

: Δευτέρα - Πέμπτη 18:00 - 21:30
(Δέχεται κατόπιν ραντεβού)

: billydou-1@hotmail.com
flxdplayer